Page 12 - Hindenhof - Oosteinde Scherpenzeel
P. 12

    Architect aan het woord
Nog voordat de N224 rond Scherpenzeel kwam te liggen, vormden de woningen aan het Oosteinde het eerste beeld van Scherpenzeel. Een gevarieerd beeld aan een brede weg met huizen in aardse metselwerktinten van bruin tot wit met gesmoorde en oranje dakpannen, witte en donkere kozijnen, langs- en dwarskappen.
Voor de acht tweekappers en de vrijstaande woning zetten we dit gevarieerde beeld door. We plaatsen de woningen wat verder van de straat, zodat lange oprit- ten en diepe statige voortuin ontstaan. De woningen verspringen van elkaar waardoor de variatie wordt versterkt. Een afwisseling van langs- en dwarskap- pen zorgt voor een speelse contour. Gelijktijdig houden we ook van rust en eenheid. Om die reden krijgen alle woningen een vlakke antraciete dakpan. Dit geeft een moderne touch aan het plan. De zonnepanelen vallen hierdoor eveneens mooi samen met het dakvlak.
In onze ontwerpen maken we graag gebruik van grote raampartijen. Dit geeft allure, een heerlijk lichte woning en zicht op de omgeving. De grote vensters plaatsen we gelijk met het metselwerk; dit worden bloemkozijnen genoemd. Door ze wit te maken vormen ze de accenten van de woningen. De overige kleinere ramen krijgen een antraciete kleur. Door de verschillende grootte en kleurstelling ontstaat er een informele gevelindeling. Luifels boven de bloemkozijnen en entrees geven extra plasticiteit aan de gevel. Onder de luifels worden de bakstenen om en om uitstekend gemetseld. Het smeedt de raampartijen tot één stoer gebaar.
We hebben met veel plezier dit plan mogen ontwerpen en we wensen u veel woongenot in één van deze woningen.
Niels de Vries
Architect BNA, ZAAK VAN NN
                  10   10   11   12   13   14